Foto UKZKF
FRNLEN

>>Zwaarlijvigheid

ZwaarlijvigheidHet probleem van de zwaarlijvigheid betreft 5% tot 7% van de kinderen en  adolescenten in België. Overgewicht treft 15% tot 20% van deze groep. Het gaat om een stoornis die als zodanig door de WGO erkend is.

Voornaamste oorzaken : een onaangepaste voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging.
Aanverwante gezondheidsproblemen : te hoge bloeddruk, verhoogd bloedcholesterol, risico op diabetes, orthopedische problemen, slaapproblemen. Een belangrijk bijkomend risico bestaat erin dat deze gewichtsoverlast tot de volwassen leeftijd aanhoudt.

Een medische oppuntstelling is hier nodig : op klinisch, biologisch, nutritioneel en psychologisch vlak. De consultatie  « zwaarlijvigheid » is derhalve van multidisciplinaire aard : pediater, diëtiste, pedopsychiater.

Hoe moeten we vermijden dat een kind later zwaarlijvig wordt ?

  1. Toezien op de staturoponderale ontwikkeling van de baby (zie curves in het boekje van Kind en Gezin).
  2. Zich zorgen maken over medische familiale antecedenten om risicogroepen op genetisch vlak op te sporen.
  3. Voedingsbehoeftes van het kind zo goed mogelijk in evenwicht brengen door de gebruikelijke voedingsregels na te leven (35% proteïnes, 15% vetten, 45% suikers et 5% minerale zouten, oligo-elementen en vitamines). Fruit, groenten en vezels eten. Te calorierijke gezouten en gesuikerde voedingsstoffen vermijden zoals gefrituurde voedingsmiddelen, fijne vleeswaren en limonades.
  4. Vetten verminderen. Niet alleen chips bevatten veel vetten. Ze zitten vooral in rood vlees, avocado, chocolade en koekjes.

Kortom, als kind goede voedingsgewoontes aannemen is onontbeerlijk want een "dik" kind loopt als volwassene een groot risico op zwaarlijvigheid.